28.6.-09

Hepat siirrettiin toiselle laitumelle ja siellä ei ole ojia mistä juoda. Isoja kymmenen litran saaveja saa kantaa 3-4 päivässä. Lisäksi hepoilla on laitumella suolakivi.

 

  Hessulla oli tärkeä päivä toukokuun lopussa. Se kuljetti kärryillä erään rouvan töihin viimeisenä työpäivänään ennen eläkkeelle jääntiä. Yleisöä oli paljon paikalla kun saavuimme määränpäähän ja Hessu varmasti sulostutti monen työmatkalaisen aamua köpötellessään noin kolmen kilometrin matkan.

1.5 hepat laidunsivat ensimmäistä kertaa. Varsinkin Hessulle on tärkeää totutella vihreään pikkuhiljaa.

Kyllä se kevät tulee... Meillä on hevosten ulkotarhassa ja pitkin laitumia pieniä puroja joista saa vettä juodakseen silloin kun haluaa. Tänään huomasin että purot ovat alkaneet jo sulaa.

 

Hanskille ja Hessulle tarjotaan lämmintä vettä kolmesti päivässä. Hevoselle ei ole hyväksi juottaa jääkylmää vettä, ja monesti hevonen kieltäytyy sitä juomastakin. Tämä saattaa aiheuttaa sen että hevonen juo liian vähän. Muutenkin talvi on sellaista aikaa että vettä juodaan vähemmän, koska hepat syövät luntakin. Jos vesi ei oikein maistu, voi siihen sekoittaa vähän vaikka melassia ja koittaa uudestaan.

Iso rapsuttaa pientä...

Heinät tietenkin jaetaan vielä tässä vaiheessa :)

Hanski palasi kotiin ja Jeppe tietenkin juoksi puolitiehen vastaan ja saatteli Hanskin kotiin. Hessun pihaponin elämä on tältä erää ohi, kun se nyt jakaa aitauksen Hanskin kanssa.

Alakuvassa Hessu kuulostelee tieltä päin kuuluviä ääniä. Kohta huomaa että kaverihan sielä saapuu...

Hanskin ja Hessun ruokinta suunnitellaan ammattilaisen avustuksella sen jälkeen kun heinästämme on tehty analyysi. Viime kesän heinässä on valkuaisen ja sokerin arvot olleet epätasapainossa, joten monet tahot suosittelevat heinäanalyysin tekemistä. Heinissä on ollut valkuaisen vajetta ja erittäin suuria sokeripitoisuuksia, joten heinäanalyysi on hyvä tehdä jotta pystyy muun ruokinnan suunnittelemaan sen mukaan mitä hevonen heinästä saa ja mitä ei.

 

Hessu hinkkaa itseään omenapuuhun. Joskus tuntuu että ylähuuli irtoaa

kun niin rapsututtaa.

 

 

 

 

 

 

Hanskilla oli treenipäivä tänään samoin kuin Hessulla. Hessua irtohypytettiin ja sen jälkeen vielä maastossa kävelylenkki.

Hessu päivitäisellä lenkillä 24.2.

 

 

 

 

 

Hessu on yhdeksaän vuotias Shetlanninponi joka oli meille tullessaan neljä vuotias. Se on ruuna ja luonteeltaan oikea unelma, joskin ajoittain ponimaista luonnettakin löytyy.

 

 

 

 

 

Täältä löydät enemmän juttuja Hanskista ja Hessusta.

 

Alakuvassa Hessu pihapossumme kanssa kesällä. Possu on nyt posujen taivaassa mutta siitä tuli heti Hessun kaveri.

Hessu on nyt yhdeksän vuotias ja sairastanut monta vuotta kaviokuumetta. Jos haluat siitä lisätietoa niin kysy ihmeessä. Sairaudesta on haettu paljon tietoa, ja kokemusta siis on elämisestä sairauden kanssa.

Hessulla on ollut paljon talutusratsastus hommia silloin kun on terve. Se on tullut tutuksi Nokian Tapsan Tahdeilta ja pukkiparaatista. Se on käynyt tapaamassa myös päiväkotien lapsia ja se on ollut rapsuteltavana syrjäytyneille perheille järjestetyssä tilaisuudessa.

Hessu on myös osallistunut ponien Matsc shown jonka se voitti ylivoimaisesti sekä tuomariäänin että yleisön äänin. Muutamat estekisatkin se on käynyt koittamassa.

Hessulla käy säännöllisesti pieniä vammaisia lapsia ratsastamassa. Hessu on helmi, niin kiltti, kohtelias ja ah niin ponimainen. Hessu asustelee navetassa yöt, mutta päivät sillä on valta ja vapaus temmeltää pihassamme vapaana.

 

Talvikuva on otettu viisi vuotta sitten talvimyräkässä. Emmi vasta opetteli "hevoselämää".

 

  

 

Hanski on 14vuotias erittäin kiltti entinen ravuri. Sen oikea nimi on Aro-Hanski. Ravi uran jälkeen se oli muutaman vuoden vaellushevosena ja tuli sitten meille. Hanski on siis siitä onnellinen että ei ole kiertolaisena ollut. Se kyllä siitä näkyykin, se on kiltti ja nöyrä vaikkakin omaa tahtoa tarvittaessa löytyykin. Hanski on nyt taalven naapuritallissa mutta palaa kotiin huhtikuun alusta ja rupeaa odottelemaan kesää.

 

Hessun kaviokuumeesta:

Hessu sairastui kaviokuumeeseen syksyllä 2004. Eräs ystävämme tarvitse apua oman hevosensa sairastuttua laitumella ja lähdimme häntä auttamaan. Laitoimme Hessun aitaukseen, jossa ei ollut sähköä. Kun palasimme kotiin Hessu oli päässyt karkaamaan ja löytänyt ulkosaunan edestä leipälaatikon. Laatikosta oli syönyt leipää mielin määrin ja seuraavana aamuna se huomattiin.

Aamulla Hessu ei päässyt kävelemään, se seisoi ihmeellisessä asennossa etujalat eteen työntyneenä. Etujalat olivat ihan tönköt ja ei toiveitakaan liikkumisesta. Soitin eläinlääkärille saman tien ja sieltä heti sanottiin että kyseessä on kaviokuume. Tämä lääkäri oli tilaamassa jo piikille aikaa. Sanoin että jotain täytyy pystyä tehdä ja soitin toiselle lääkärille. Tämä lääkäri määräsi kipulääkettä nimeltä Ponstan Forte (800mg), näitä pillereitä Hessu söi kolme aamuin ja illoin. Lisäksi saimme ohjeen että karsinaan viedään hiekkaa ja syötäväksi laihaa heinää, mahdollisesti olkea jos sitä saisi. Saimme Hessulle ylivuotista heinää, ja näin se vietti kesäpäiviä sisällä. Yksi tärkeä ohje kaviokuumeen hoidossa on hevosen liikuttaminen. Saimme ohjeen liikuttaa hevosta 12min joka tunti, vuorokauden ajan. Verenkierto kaviossa edistäisi sen paranemista. Kavio oli kuuma ja vuohiskuopasta kun kokeili niin huomasi miten siellä tunsi sykkeen tosi nopeana.

Hessun karsinassa itkettiin sen kanssa kun huomattiin miten kipeä se on. Samoin kirottiin omaa tyhmyyttä kun jätimme leivät oven ulkopuolelle.

Siitä Hessu kuitenkin parantui ja nyt tällä hetkellä voi hyvin.

Kaviokuumeessa ponia vuoltiin usein, koska kuume kasvattaa kaviota hurjasti. 

Kun kaviot olivat kasvaneet ympäri uusiksi (noin 10-12kk) Hessu syksyheinästä sairastui uudestaan. Taas karkuteille päästyään oli syönyt jäätynyttä heinää koko yön ja osasimme jo kohtausta odottaa. Tällä kertaa kohtaus tuli lievempänä. Vanhoja lääkkeitä oli vielä jäljellä, ja nyt lisäksi öiksi laitoimme Hessulle kylmägeeliä jalkoihin, pintelit päälle ja vielä pintelien päälle villasukat.  

Kuivaheinä mitä hessu syö analysoidaan. Hyvä ,jos sokeri arvo olisi jopa alle 100g/kg. Tuollaista heinää tuntuu olevan vaikea saada, varsinkin viime kesän jälkeen.

Joka kesä olemme varuillamme ja Hessu totutellaan vihreään ruohoon vähitellen. Yöt se on sisällä. 

Kaviokuumeen voi laukaista esim. liian sokeripitoinen  ruokinta tai ratsastaminen kovalla. Syksyisin hevosia sairastuu runsaasti, Englantilaisen tutkimuksen mukaan.

Kaviokuume seuraa hevosta elämän loppuun. Ruokinnasta on huolehdittava ja vihreään totuteltava vähitellen. Hessulla vihreän syntiä rajoitetaan. Kesällä se pääsi öiksi laitumelle siinä vaiheessa kun isommat hevoset olivat laitumen jo syöneet. Myös säännöllisestä liikunnasta on pidettävä huolta.

Tässä oli Hessun tarinaa... Toivottavasti siitä on jollekulle apua ja kysyhän lisää rohkeasti...

 

Hanski ja Hessu saivat hyvää jumppaa kun Emmi rakensi niille pellolle esteitä ja hepat saivat karautella niiden yli.

Eikös mennytkin hienosti...?

... ja mitä isot edellä sitä pienet perässä...